lifestyle

DIY: zo verf je jouw jeans zwart met Dylon textielverf

Zoals jullie in mijn vorige DIY blog hebben kunnen lezen ben ik gek op het pimpen van oude spullen. Waar ik vorige keer mijn schoenen verfde vond ik het nu de hoogste tijd om een van mijn lievelingsjeans aan te pakken. In mijn zoektocht naar goede textielverf kwam ik het merk Dylon tegen. Veel Nederlandse blogs – over het verven met Dylon all-in-one – kon ik alleen niet vinden. Dus besloot ik zelf de proef op de som te nemen.

dylon diy intense black

Om mijn ervaring te kunnen delen moest ik de verf natuurlijk eerst zelf uitproberen. Ik koos voor een grijze jeans die hieronder op de foto te zien is. Deze jeans doe ik niet meer aan omdat er een aantal chloorvlekken opzitten. Doodzonde want de pasvorm is echt heel fijn en bovendien is de jeans lang genoeg (iets wat niet veel voorkomt met mijn lange benen). Zwarte jeans heb je nooit genoeg dus ik koos voor de kleur ‘Intense Black’ van de collectie Dylon all-in-one. Ik zal stap voor stap uitleggen hoe ik te werk ben gegaan.
Dylon diy jeans before

Stap 1: Je jeans in de wasmachine met Dylon textielverf

Maak je gekozen jeans – of ander kleding stuk (zolang het maar een natuurlijk materiaal is) – vochtig en leg hem in de wastrommel. Verwijder al het plastic van de verpakking (kijk uit met het lipje eraf halen want mijn handen waren al direct zwart) en leg de bol – met de opening naar boven – op je broek. Je hoeft geen wasmiddel of zout toe te voegen dus je kunt nu gewoon het deurtje sluiten. De verf werkt het beste op 40 graden dus als je kledingstuk het toelaat, stel de wasmachine dan in op katoenwas 40 graden.

Dylon diy jeans in wasmachine

Stap 2: De jeans nogmaals wassen

Dan is het wachten geblazen. Ik zag al direct dat de binnenkant van de wasmachine helemaal zwart werd. “Als dat maar goed gaat” dacht ik. Als het programma klaar is zet je de wasmachine nogmaals aan, maar dit keer voeg je wasmiddel toe. Op deze manier verwijder je alle overige verfresten. Als dit programma klaar is kun je de broek eruit halen en hem ophangen om te drogen.

Stap 3: Wasmachine reinigen

Tijdens de tweede keer wassen verwijder je al veel verfresten. Om ervoor te zorgen dat je geen vlekken krijgt de volgende keer dat je iets wast kun je het beste de machine nog een keer goed schoonmaken. Als het nodig is kun je de rubberen rand schoonmaken met chloor. Zet vervolgens een hoog programma aan, minimaal 60 graden en voeg wasmiddel toe. Zelf heb ik een kookwas gedraaid. Hierna kun je zonder problemen weer een gewone was draaien.

Het resultaat

Dan nu het spannendste deel: “heeft het gewerkt?” Hieronder vind je ‘before and after’ foto’s. Ik ben heel benieuwd wat jullie van het resultaat vinden. Zelf ben ik er erg tevreden over. Zoals je kunt zien zijn de stiksels niet mee geverfd. Dit komt doordat deze van synthetische materiaal zijn en dit materiaal kun je nou eenmaal niet verven. Zelf vind ik dat niet zo erg. Het geeft namelijk wel een leuk contrast.

Dylon diy jeans

Zelf ben ik echt super blij met het resultaat! Ik had echt niet verwacht dat het zo goed zo lukken. Er zijn nergens vlekken te bekennen en de hele broek is goed geverfd. Bij het verven van kleding is het wel altijd belangrijk dat je de instructies leest. Ook wordt er beschreven dat het verstandig is om je kledingstuk, de eerste paar keer apart te wassen. Wat vinden jullie van het resultaat? Ik ben er super blij mee. Dit kan trouwens ook met een zwarte broek die helemaal vaal is geworden! Dat ga ik binnenkort zelf ook nog een keer doen. Dylon heeft veel verschillende kleuren en deze zijn gewoon online of bij de Kruidvat te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een ander kledingstuk een mooie nieuwe kleur geven. Hebben jullie al wel eens een kledingstuk geverfd en hoe was het resultaat?

Liefs,
Macy

17 Reacties

 • Sandra

  Ik heb het geprobeerd met de gordijnen van de camping. Helaas deed dat helemaal niks schijnbaar zat er iets in de stof wat de verf niet toelaat. Maar jouw broek is mooi gelukt zeg.

  • gewoonmacy

   Wat jammer dat het niet gelukt is Sandra! Dan denk ik toch dat het materiaal synthetisch was. Bij mij zijn de naden ook niet mee geverfd. Dus ik denk dat het daar mee te maken heeft. Volgende keer toch op katoen of een ander natuurlijk materiaal proberen! 🙂
   Liefs,
   Macy

 • Marit

  Hoi Macy, het resultaat ziet er goed uit! Ik heb een zwarte dure merkbroek die ik een tijdje geleden heb gekocht, maar na één keer wassen zag ik het zwart al vervagen. Heel erg zonde… Het lijkt alsof er lichtere vegen op de broek zitten. Maar met deze tips durf ik het wel aan om de broek te pimpen en weer écht zwart te maken. Bedankt 🙂

  • gewoonmacy

   Hee Marit,
   Ja zonde is dat altijd hè! Ik denk zeker wel dat het moet lukken met deze verf.
   Ik ben benieuwd hoe jou resultaat is.
   Succes ermee!

   Liefs,
   Macy

 • Marjolein

  Hoi Macy,

  Mooi resultaat zeg! Heb je de broek inmiddels al vaker gewassen? Hoe houdt de kleur zich?
  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groetjes Marjolein

  • gewoonmacy

   Hi Marjolein,
   Helaas heeft mijn broek het na twee keer wassen het begeven. Puur omdat hij blijkbaar echt versleten was. haha
   Ik kan je hier dus geen antwoord opgeven.
   Al moet ik wel zeggen dat hij er naar twee keer wassen nog hetzelfde uitzag.
   Heel veel succes met het verven van jou broek!
   Ik ben benieuwd naar het resultaat.

   Liefs,
   Macy

 • Marlies

  Hoi Macy,
  Wat een mooi resultaat! Ik lees dat jij één broek hebt geverfd. Is het denk je ook mogelijk om één potje Dylon te gebruiken voor het (tegelijk) erven van twee (vervaagde zwarte) broeken?
  Alvast bedankt voor jouw reactie.
  Groetjes, Marlies

  • gewoonmacy

   Hoi Marlies,
   Wat leuk dat je ook aan de slag wilt gaan met verven.
   Ik heb het natuurlijk zelf niet geprobeerd maar ik denk dat het zeker mogelijk is gezien hoe zwart deze broek uit de was kwam.
   Ik zou het zeker proberen de verf wordt namelijk mooi over de kleding verdeelt!
   Succes ermee. 🙂

   Groetjes,
   Macy

 • Natascha

  Hi.

  Superfijn om te zien hoe het resultaat eruit komt te zien! Kan je me vertellen of de chloorvlekken na het verven nog zichtbaar waren of niet? Ik heb een broek waar een chloorvlek in gekomen is.

  Groeten, Natascha

  • gewoonmacy

   Hoi Natascha,

   De chloorvlekken waren bij mij helemaal niet meer zichtbaar! Ik denk dus zeker dat het mogelijk is om die broek te verven.
   Succes! Ik ben benieuwd of het een mooi resultaat oplevert.

   Liefs,
   Macy

  • gewoonmacy

   Hoi Peter, als de broek van natuurlijk materiaal zoals katoen of linnen is dan kan dit. De meeste sportbroeken zijn echter vaak synthetisch zoals polyester en dan is het niet mogelijk. Check dus eerst even het labeltje van de broek! Succes!

 • Angelique

  Ik zou graag willen weten of het ook zo mooi wordt als de jeans niet 100% katoen is maar bijvoorbeeld 80%..
  Ik heb een blauwe gewassen jeans gekocht en zou hem graag donkerblauw hebben omdat de pasvorm heel goed is….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *